Ugnsbakade kycklingben med apelsin- och rosmarin

Ugnsbakade kycklingben med apelsin- och rosmarin
Foto: TV4
Från Nyhetsmorgon

Det är ont om ekologsikt kyckling i Sverige, men det går även bra med vanlig kyxkling till denna rätt. De flesta av ingredienserna här kan köpas ekologiskt.

23 juni 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 8 st kycklingben (drumsticks)
  • 3 st apelsiner, skal och saft
  • 15 blad färsk rosmarin
  • 0,5 dl hackad färsk persilja
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 st blekselleri
  • 2 st morötter
  • 1 st gul lök
  • 25 g smör
  • 3 dl korngryn, skalade och klippta
  • 1 st grönsaksbuljongtärning + vatten
  • svartpeppar och salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Riv skalet av apelsinerna (men inte det vita) skär dem sedan i skivor. Hacka rosmarinen. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Skala och skär morötterna, löken och sellerin i halvmånar.
  3. Gnid in kycklingben med apelsin skalet, rosmarinen, persiljan och vitlöken lägg även in apelsinskivorna samt de resterande kryddorna under skinnet, salta och peppra.
  4. Stek kycklingben i smöret så att de får en fin gyllenbrun färg.
  5. Lägg morötterna, löken och sellerin i en ugnssäker form.
  6. Strö korngrynen på grönsakerna, häll över grönsaksbuljongen så att riset täcks med ungefär 1 cm buljong.
  7. Lägg kycklingben på korngrynet, pressa över saften från en av apelsinerna, täck formen med aluminiumfolie.
  8. Låt den tillagas i ugnen i cirka 45 minuter. Innertemperaturen skall vara 80 grader.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept