Ugnsbakade kycklingben med apelsin- och rosmarin

Ugnsbakade kycklingben med apelsin- och rosmarin
Foto: TV4

Ugnsbakade kycklingben med apelsin- och rosmarin

Av: Julia Hortlundh och Mimi Oskarsson

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

Det är ont om ekologsikt kyckling i Sverige, men det går även bra med vanlig kyxkling till denna rätt. De flesta av ingredienserna här kan köpas ekologiskt.

Ingredienser

portioner
  • 8 kycklingben (drumsticks)
  • 3 apelsiner, skal och saft
  • 15 blad färsk rosmarin
  • 0,5 dl färsk persilja, hackad
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 stjälkselleri
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 25 g smör
  • 3 dl korngryn, skalade och klippta
  • 1 grönsaksbuljongtärning, + vatten
  • svartpeppar
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Riv skalet av apelsinerna (men inte det vita) skär dem sedan i skivor. Hacka rosmarinen. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Skala och skär morötterna, löken och sellerin i halvmånar.
  3. Gnid in kycklingben med apelsin skalet, rosmarinen, persiljan och vitlöken lägg även in apelsinskivorna samt de resterande kryddorna under skinnet, salta och peppra.
  4. Stek kycklingben i smöret så att de får en fin gyllenbrun färg.
  5. Lägg morötterna, löken och sellerin i en ugnssäker form.
  6. Strö korngrynen på grönsakerna, häll över grönsaksbuljongen så att riset täcks med ungefär 1 cm buljong.
  7. Lägg kycklingben på korngrynet, pressa över saften från en av apelsinerna, täck formen med aluminiumfolie.
  8. Låt den tillagas i ugnen i cirka 45 minuter. Innertemperaturen skall vara 80 grader.