Julens leverpastej

Julens leverpastej
Foto: TV4

En god hemlagad leverpastej är alltid trevlig att ha på julbordet, men den passar också på buffén eller som nattmacka, gärna med bacon och stekta champinjoner.

26 januari 2009
Visa mer

Du behöver

  • ca 500 g kalvlever
  • ca 350 g späck i skivor
  • 1 st gul lök, hackad
  • 1 st liten ask ansjovisfiléer
  • 4 st ägg
  • 3-4 msk vetemjöl
  • 2 msk potatismjöl
  • 3 dl vispgrädde
  • 5-6 cl konjak
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 krm 4-kryddor
  • 2 lagerblad
  • Ugn: 225°

Gör så här

  1. Klä en avlång brödform med tunna späckskivor. Mal eller mixa levern med resten av späcket till en fin färs. Stek löken och blanda med ansjovisen i färsen. Mixa ytterligare.
  2. Vispa ihop ägg, mjöl och grädde och rör ner i färsen. Smaka av med konjak och kryddor. Fyll formen med färsen upp till 1 centimeter från kanten. Lägg på lagerblad och täck med aluminiumfolie. Stick några lufthål i folien.
  3. Grädda i vattenbad mitt i ugnen 1-11/2 timme. Ta bort folien mot slutet så att ytan får färg.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept