Julens leverpastej

Julens leverpastej
Foto: TV4

Hemlagad leverpastej, en av julbordets delikatesser. Njut den med ättiksgurka. Skivat späck får du beställa vid köttdisken.

26 januari 2009
Visa mer

Du behöver

  • 500 g svinlever
  • 5 dl mjölk
  • ca 250 g späck i tunna skivor
  • 1 liten gul lök, hackad
  • 8 ansjovisfiléer
  • 4 ägg
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1,5 msk potatismjöl
  • 3 dl vispgrädde
  • salt och malen vitpeppar
  • 2 krm 4-kryddor
  • 2-3 cl konjak
  • Ugn: 200°

Gör så här

  1. Lägg levern i mjölk över natten och låt den sedan rinna av.
  2. Klä en avlång brödform med späckskivorna. Fräs löken i smör.
  3. Mixa späcket till fin färs i matberedare, därefter levern. Mixa sedan båda färserna tillsammans med ansjovis och lök.
  4. Vispa ihop grädde, ägg, mjöl och potatismjöl. Rör ned i färsen. Krydda och tillsätt eventuellt konjak.
  5. Slå smeten i formen till cirka 1 cm från övre kanten. Täck med bakpapper och stick några lufthål.
  6. Grädda i vattenbad i nedre halvan av ugnen 1 - 1 1/2 timme.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept