Julens kålsorter

Julens kålsorter
Foto: TV4

Alla har vi vår favoritkål på julbordet som präktig brunkål, lite elegantare rödkål eller den gräddiga grönkålen. Välj eller pröva alla tre.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

Brunkål:

  • ca 2 kg vitkål, finstrimlad
  • 4 msk margarin eller ister
  • 3 msk sirap
  • ca 0,75 liter buljong eller skinkspad
  • Ugn: 225°
  • Rödkål:
  • 1 litet huvud rödkål, finstrimlat
  • 2 msk margarin
  • 2-3 äpplen, i klyftor
  • 1 dl rött vin
  • 1-2 msk sirap
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk salt
  • 3-4 korn vardera av vit- och kryddpeppar
  • 1-2 msk vinbärsgelé

Långkål:

  • 1-2 stånd grönkål
  • skinkspad eller buljong
  • ca 1,5 dl vispgrädde
  • salt nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Brunkål: Bryn kålen med matfettet lite i sänder och lägg över i långpanna. Ringla på sirap och slå på lite skinkspad eller buljong.
  2. Sätt in mitt i ugnen cirka 1 timme eller tills kålen känns klar. Rör om då och då. Späd eventuellt med mer spad under tiden.
  3. Rödkål: Fräs kålen med margarinet i en gryta tills den mjuknar något.
  4. Tillsätt övriga ingredienser och koka sakta under lock cirka 1 timme. Späd med lite vatten eller buljong om så behövs.
  5. Långkål: Riv bladen av stjälkarna och skölj noga. Lägg dem i kokande buljong 5 minuter. Låt dem rinna av och hacka kålen.
  6. Lägg kålen i en gryta med lite matfett i botten, späd med grädden och småkoka kålen mjuk. Krydda.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept