Hemgjord pasta med karljohansvamp

2 h
4
2 h
4

Du behöver

Pasta

  • 4 ägg
  • 1 kg mjöl
  • olivolja
  • salt

Tomat och karljohansvampsås

  • 500 g karljohansvamp
  • 2 schalottenlökar
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 200 g krossade tomater
  • grädde
  • salt och svartpeppar
  • persilja
  • olivolja

Gör så här

  1. Pasta
    Häll ut mjölet på ett bakbord, sila om det klumpar sig. Gör ett berg av mjölet och gör en krater i mitten.
  2. Knäck i 3 hela ägg och 1 äggula i kratern.
  3. Vispa upp äggen med en gaffel och ta in lite mjöl åt gången så att det inte bildas klumpar.
  4.  Tillsätt ett par matskedar olivolja och en nypa salt.
  5. När smeten har blivit tillräckligt fast för att arbeta med händerna, ta bort mjölet runt om och knåda degen elastisk.
  6. Arbeta in lite mjöl åt gången tills degen är tillräckligt elastisk och blank att den inte klibbar fast.
  7. Lägg smeten i en skål och täck över och låt den vila i kylskåpet i ca 1 timme.
  8. Mjöla in ett bakbord.
  9. Dela degen i två lika stora delar. Kavla ut degen, mjöla på den och vänd kontinuerligt under utbaket.
  10. Kavla ut till ca 2 mm tjocklek, mjöla rejält och vik/rulla ihop degen till ca 5 cm rulle.
  11. Var noga med att den är rejält mjölad och tryck inte ihop degen.
  12. Skär degen snett från hörn till hörn så det blir en ojämn, form på pastan mellan 3-6 cm långa remsor.
  13. Pastan kokas i lättsaltat vatten ca 5 min, direkt innan servering. Rör varsamt om i pastavattnet under kokningen.
  14. Tomat och Karl-Johansvampsås
    Hacka lök och vitlök, fräs i rikligt med olivolja.
  15. Lägg efter sen stund ned den rena och delade svampen. Först i utav svampen är foten, hatten läggs i senare.
  16. I med de krossade tomaterna efter någon minut och låt puttra långsamt ca 10 min.
  17. Ha nu i svamphatten, delad i bitar och puttra någon minut.
  18. Tillsätt grädde efter tycke och smak låt koka ihop. Salta och peppra mot slutet.
  19. Servering
    Den italienska pastan blandas tillsammans med sin sås innan servering.
  20. Koka pastan; maltagliati al dente, och spara lite pastavatten när pastan hälls av.
  21. Häll i pastan i den kastrullen/pannan där svampsåsen finns och vänd runt försiktigt medans såsen puttrar, om det blir för torrt tillsätt lite utav pasta vattnet.
  22. Strössla slutligen över persilja och servera.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept