Vörtbröd, Ernsts recept

2 h
4 limpor
Vörtbröd, Ernsts recept
Foto: Tv4
2 h
4 limpor

Du behöver

Vörtbröd

  • 100 g smör
  • 50 g jäst för söta degar
  • 66 cl porter
  • 33 cl julmust
  • 0,5 msk kryddnejlika, malen
  • 2 tsk pomeransskal, malen
  • 1 msk ingefära, malen
  • 14 dl rågmjöl
  • 1,5 dl mörk sirap
  • 1 msk salt
  • 2 dl russin
  • 16 dl vetemjöl

Till pensling av vörtbrödet

  • 1 dl vatten
  • 1 msk mörk sirap

Gör så här

  1. Vörtbröd
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull. Smula under tiden ner jästen i en stor bunke.
  3. Häll i porter och julmusten i det smälta smöret. Viktigt att vätskan inte är varmare än kroppstempererat när man blandar med jästen (annars jäser inte brödet). Häll den kroppstempererade vätskan i jästen och blanda tills all jäst helt lösts upp.
  4. Slå sedan i kryddnejlikan, pomeransskal och ingefära och blanda.
  5. Häll sedan i rågmjöl, sirap, salt och russin i degblandningen. Blanda alla ingredienserna ordentligt med en träslev. Häll nu i hälften av mjölet och blanda ordentligt. Mjöla nu in händerna och knåda degen ordentligt på ett mjölat bakbord. Tillsätt lite mjöl i taget om degen är kletig.
  6. Strö nu lite mjöl i botten av bunken och lägg degen över, täck med duk och låt jäsa i ca 45 minuter eller tills den jäst till dubbel storlek.
  7. Dela nu upp den jästa degen i 4 delar och baka ut i mjöl. Låt dessa jäsa under duk i 45 minuter. Lägg sedan ut limporna på bakplåtspapper.
  8. Blanda vatten och sirap och pensla de färdigjästa limporna. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter eller tills limporna är härligt gyllenbruna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept