Pernillas saffransmandelkakor

Pernillas saffransmandelkakor
Foto: Pernilla Kamras
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Pernillas saffransmandelkakor

7 ingredienser

Min pappa är svag för just mandelmassa och därför har jag gjort dessa julkakor med tanke på honom. Kanske ska ni prova att doppa dessa kakor i lite choklad, det blev också väldigt gott kan jag lova… Med eller utan choklad är dessa kakor fantastiska! /Pernilla Kamras

Dessa kakor går utmärkt att frysa och tinar fort!

Marsipan och mandelmassa ska bara innehålla mandel och socker och inte något annat. Mandelmassa och marsipan får aldrig vara i kylskåp de trivs bäst i rumstemperatur och kanske på sin höjd i ett skafferi.

Ingredienser

  • 200 g mandelmassa (av god kvallitet)
  • 50 g sötmandel, finhackad och rostad
  • 0,5 g saffran
  • 1 ägg
  • 50 g russin
  • florsocker
  • ev choklad, att doppa kakorna i

Gör så här

  1. Blanda mandelmassan, de hackade mandlarna och saffranet till en gul smet.
  2. Tillsätt ägg och russin.
  3. Blanda försiktigt så att det inte kommer in för mycket luft i smeten. Gör det helst förhand, kakorna ska vara kompakta och behålla strukturen av mandelmassan.
  4. Forma till 20-30 bollar, rulla dem sedan i florsocker ställ på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till bollen med fingrar doppade i florsocker så att den ser ut som en liten topp.
  5. Grädda kakorna i 175 grader i ca 10-15 minuter. De ska få lite färg men inte bli genomgräddade.
  6. Låt svalna. Förvara kakorna i en luft tät burk.