Marmeladgodis

35 min
Marmeladgodis
Foto: Monica Karlstein/TV4

Det är enkelt att göra eget marmeladgodis. Här är Ernsts variant med äpplen, smaksätt med saffran eller mynta om du vill.

Tips: Används äpplen med rött skal, till exempel Ingrid Marie så får godiset en fin röd färg. Annars kan karamellfärg tillsättas för att få önskad färg.

11 december 2014
Visa mer
35 min

Du behöver

  • 1,5 kg syrliga äpplen, till exempel Ingrid-Marie
  • 1 dl vatten
  • 1,5 kg socker
  • 3 tsk citronsyra
  • 360 ml fruktpektin (2 flaskor)
  • ev saffran, att smaksätta med
  • ev mynta, att smaksätta med
  • strösocker, att rulla i

Gör så här

  1. Hacka upp äpplena i bitar, med skal och kärnhus.
  2. Låt äpplena koka på svag värme tillsammans med 1 dl vatten i ca 20-30 min, tills äpplena faller sönder. Pressa sedan moset igenom en sil för att få ett slätt mos.
  3. Blanda socker och citronsyra med moset, låt koka upp ordentligt.
  4. Blanda i fruktpektin. Här kan du tillsätta smaksättning, till exempel mynta eller saffran.
  5. Häll smeten i gratängform på ett smörpapper. Låt stå svalt och stelna. Skär i små bitar och rulla i strösocker.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept