Ullas farmors havrekex

koket.se
Farmor Ullas havrekex 2023
Foto: TV4/Micke Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ullas farmors havrekex

7 ingredienser

Min fru Ulla brukar baka de här kexen. Hennes farfar var den första Konsum-föreståndaren i Degerfors, så det kan hända att dessa kex dök upp på de värmländska fikaborden på den tiden. Det här receptet är säkert hundra år gammalt. Det håller än. /Ernst Kirchsteiger

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

  • 7 dl havregryn
  • 2,5 dl kaffegrädde
  • 250 g margarin (eller smör)
  • 5-6 dl vetemjöl
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 1,5 tsk salt

Gör så här

  1. Blanda havregryn och kaffegrädde och arbeta runt lite och låt svälla i 20 minuter, gärna längre.
  2. Smält margarinet och låt det svalna.
  3. Blanda resten av ingredienserna, men spara lite mjöl för att styra konsistensen på degen och till utbakning och kavling.
  4. Tillsätt det avsvalnade margarinet. Blanda runt till en smidig deg.
  5. Mjöla bordet och knåda degen till en fast och smidig deg, mjöla igen. Dela i 4 delar och kavla ut varje del 4-5 mm tjock. Stansa ut kex med botten på ett klassiskt rivjärn till rektangulära kex. Eller ett glas till runda kex. Gör gärna mönster med t ex en stjärnanis eller något annat som ger ett vackert mönster.
  6. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter tills de fått fin färg. Låt dem svalna.