Ernsts kalvsylta

Ernsts kalvsylta
Foto: Monica Karlstein/TV4

Sylta är en klassiker på det svenska julbordet. Här hittar du Ernsts recept på hemgjord kalvsylta.

Alternativ: Ättika och balsamico fungerar lika bra som vitvinsvinäger.

11 december 2014
Visa mer

Du behöver

Aromatiskt vatten

  • 2 l vatten
  • 10 kryddpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 1 stor gul lök
  • 2 morötter
  • ca 20 cm purjolök, den gröna delen

Kalvsylta

  • 1,5 kg kalvkött, till exempel kalvbringa eller kalvben
  • 1,5 msk salt
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 6 gelatinblad
  • buljong

Gör så här

  1. Dela morötterna och löken i stora bitar och lägg i en kastrull tillsammans med vatten, purjolök, kryddpeppar och lagerblad.
  2. Koka köttet i det aromatiska vattnet till det blir helt genomkokt, vattnet har då blivit en buljong.
  3. Tärna köttet i fina bitar och häll över i en kastrull tillsammans med buljongen som köttet kokade i. Tillsätt salt och koka upp.
  4. Blötlägg gelatinbladen en stund. Vrid ur vattnet och blanda sedan i dem i kastrullen.
  5. Stäng av plattan och tillsätt vitvinsvinäger.
  6. När allt löst upp sig, börja med att lägga över köttet i en sockerkaksform, fyll sedan upp formen med buljong.
  7. Låt stå svalt tills det stelnar och vänd sedan upp den på ett fat.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept