Rödvinskokta päron med grädde

45 min
4
Juan - Malmö3
Foto: TV4

En vuxen dessert som består av eleganta päron dränkta i rött vin serveras med grädde.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.


Juans drycktips
8048 Kopke Fine Ruby Port 375ml, Douro, Portugal 65:-Ett sött, smakrikt och fruktigt portvin.

"Sötman i vinet möter sötman från päronen samt blir en fin match till det röda vinet."

19 september 2013
Visa mer
45 min
4

Du behöver

  • 4 st mogna päron
  • 1 flaska rött fruktigt vin
  • 2 dl socker
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 tsk kanel
  • 3 tsk maizena
  • 1 tsk florsocker

Gör så här

  1. Skala 4 st mogna päron, lämna kvar kvisten på toppen. Värm upp vinet i en djup kastrull. Tillsätt socker och kanel lite i taget. Sänk ner päronen i kastrullen, låt vinet täcka endast päron men inte kvisten, koka upp sakta i 30 min.
  2. Tag upp päronen försiktigt och låt dem stå i kylskåpet. Höj till max och fortsätt reducera ner vinet, blanda maizenan med lite kallt vatten separat och häll ner i vinet lite i taget. Koka upp och låt den sedan svalna.
  3. Vispa grädden för hand, blanda ner florsockret. Grädden ska inte vara tjock utan lätt och nästan vattnig.
  4. Häll ca 3 msk reducerat vin som nu bör vara tjock som sirap i botten på en tallrik, ta ett päron och lägg ovanpå. Häll på grädden från kvisten och låt den rinna längst päronet tills den blandas med vinet i botten.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept