Hemgjord pesto, tomatsås och pizza

4

Du behöver

Pizzadeg

  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 2 msk rapsolja
  • 0,5 pkt jäst
  • 8,5 dl dinkelmjöl, siktat
  • 1 tsk salt

Pettsons tomatsås

  • 2 st gula lökar
  • 1 st solo vitlök
  • 1 dl rotselleri, grovt riven
  • 1 dl morot, grovt riven
  • 30 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk basilika, torkad
  • 1 msk oregano, torkad
  • 1 burk konserverade hela tomater, 400 g
  • 1 pkt passerade tomater, 500 g
  • 1 dl vatten
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk honung
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Tomatsås
    Hacka löken, riv morot, vitlök och rotselleri grovt.
  2. Fräs på i smöret och oljan.
  3. Häll i kryddorna.
  4. När det börjar dofta himmelskt, häll på tomaterna, vattnet och tomatpurén.
  5. Låt såsen puttra i ca 30 minuter medan pizzadegen jäser. Glöm inte att röra om då och då.
  6. Ha i honungen och smaka av med salt.
  7. Mixa såsen till slät konsistens.
  8. Pizzadeg
    Blanda jästen, ljummet vatten och rapsolja i en hushållsmaskin.
  9. Häll i mjölet lite allt eftersom och till sist saltet.
  10. Låt degblandaren gå i ca 5-7 minuter.
  11. Låt degen jäsa till dubbel så stor storlek, ca 30 minuter.
  12. Dela degen i två bitar och kavla ut varje del på ett bakplåtspapper, lägg på en plåt.
  13. Sätt ugnen på 250 grader.
  14. Fyll pizzan med valfria pålägg.
  15. In i ugnen ca 10 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept