Lakritspannacotta med hallonmousse

Lakritspannacotta med hallonmousse
Foto: Daniel Ohlsson
10

Du behöver

Pannacotta

  • 3 st gelatinblad
  • 1 st vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 tsk pastis (eller annan liknande spritsort)
  • 1 st stjärnanis
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 msk lakritspulver

Citrongelé

  • 2 st gelatinblad
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl rörsocker
  • 1 st citron, saft och rivet skal

Hallonmousse

  • 4 dl hallon, färska eller frysta, tinade
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 st gelatinblad
  • 2,5 dl vispgrädde

Halloncoulis

  • 2 dl hallon
  • 2 msk strösocker

Garnering

  • citronmeliss
  • Ev. skal av citron
  • Några färska bär

Gör så här

  1. Pannacotta
    Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
  2. Dela vaniljstången på längden. Lägg i en kastrull med grädde, pastis, stjärnanis och socker.
  3. Låt koka upp och smaksätt med lakritspulver.
  4. Ställ kastrullen åt sidan och rör i gelatinbladen.
  5. Sila upp i en avlång form på ca 1 1/2 liter. Ställ i kylskåp i 4–5 timmar.
  6. Citrongelé
    Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
  7. Koka upp vatten, socker och citronsaft. Rör i gelatinblad och citronskal.
  8. Häll blandningen i en liten form, ca 10 x 13 cm. Ställ kallt i 4 timmar.
  9. Hallonmousse
    Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten.
  10. Koka ihop hallon och socker i en kastrull. Passera genom en finmaskig sil för en kärnfri mousse.
  11. Tillsätt vaniljsocker och gelatin, låt kallna helt.
  12. Vispa grädden och rör försiktigt ihop med hallonsåsen. Häll eventuellt över i en spritspåse med stjärntyll. Ställ i kylen i minst 2 timmar.
  13. Halloncoulis
    Koka ihop hallon och socker och passera genom en sil för att få bort kärnorna.
  14. Vid servering
    Lägg upp lakritspannacottan i skivor med små klickar av citrongelé. Spritsa ut små klickar av mousse och ringla lite coulis runt. Garnera med några färska bär, små blad av citronmeliss och eventuellt lite citronskal.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept