Saffranspannacotta med hallon, blåbär- och romkompott

Saffranspannacotta med hallon, blåbär- och romkompott
Foto: TV4

Saffranspannacotta med hallon, blåbär- och romkompott

Av: Josefin Ringbom

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

Panacotta är en italiensk dessert, men här har den försvenskats med saffran. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Om man vill ha något extra till pannacottan kan man göra en botten av några krossade digestivekex och smör. I så fall, stjälp upp den stelnade pannacottan på digestivebotten. Lite krossad mörk choklad är också gott som garnering på pannacottan.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 3 dl grädde
  • 2 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 7 msk strösocker

Kompott

  • 200 g frysta hallon och blåbär
  • 1,5 dl vatten
  • 3 msk strösocker
  • 3 cl mörk rom
  • 1 msk smör
  • 2 msk limefrukt, juice

Gör så här

  1. Pannacotta: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Dela vaniljstången och skrapa ur innehållet för mycket smak. Värm grädde, vaniljstång, saffran och socker, låt inte blandningen koka. Smaka av med mer socker och det behövs. Lägg i gelatinbladen sist och häll upp i portionsglas. Låt stå i kyl cirka 2 timmar innan servering.
  2. Kompott: Fräs hallon och blåbär i lite smör. Häll på sockret, romen och sist vattnet och låt koka. När det har reducerats till hälften, smaka av med limejuice. Ställ i kylen och lägg på pannacottan när den skall serveras.