Jordnötssåsgryta

Jordnötssåsgryta
Foto: Hanna Olvenmark
Hanna Olvenmark
Hanna Olvenmark

Jordnötssåsgryta

11 ingredienser

25 m

Gillar du ungefär allt som har med jordnötter att göra? Bra, då kommer du gilla denna gryta. I receptet har jag använt kikärtor, men du kan välja valfri baljväxt. Här serveras grytan med ris, men fungerar lika fint med bulgur, matvete eller quinoa.

Kostnad: 36 kr, per portion: 9 kr

Vad ska du göra med resterande kokosmjölk tänker du kanske nu? Frys in den! Antingen i små plastpåsar, eller i tärningsblock. Perfekt att ta till när du behöver. Att slänga i ett par matskedar kokosmjölk är t ex riktigt gott i en smoothie med lite exotiska frukter.

Ingredienser

portioner
  • 300 g kikärtor, kokade (ca 5 dl)
  • 1 msk olja
  • 2 tsk röd currypasta
  • 4 msk jordnötssmör (ekologiskt)
  • 200 ml kokosmjölk
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk strösocker (eller honung)
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 0,5 zucchini
  • valfritt ris

Gör så här

  1. Börja med att koka riset enligt anvisningarna på paketet.
  2. Skala morötterna och strimla med hjälp av en potatisskalare eller osthyvel. Gör likadant med zucchinin. Skär paprikan i tunna längder.
  3. Hetta upp oljan i en kastrull, eller gryta. Fräs currypastan snabbt i oljan. Slå på kokosmjölken och sänk värmen så att såsen sjuder. Om currypastan har klumpat sig, använd en visp för att lösa upp den.
  4. Klicka i jordnötssmöret i såsen och vispa ut så att det inte är några klumpar av den heller. Slå på vattnet. Strö i socker eller honung. Låt sjuda i ett par minuter. (Såsen ska inte vara särskilt vattning, skulle den bli det kan du reda av den med lite maizena eller vetemjöl).
  5. Lägg i grönsakerna, låt sjuda med i 1-2 minuter. Lägg sedan i de kokta kikärtorna, de ska endast bli varma, inte smula sönder.
  6. Smaka av såsen med salt och peppar. Servera med det nykokade riset och gärna lite soja till.