Jordgubbssaft med fläder

johan hedberg

Jordgubbssaft med fläder

6 ingredienser

1 h + väntetid

Underbart somrig saft med jordgubbar och fläder.

Ingredienser

  • 1 kg rensade jordgubbar (drygt 2 liter)
  • 3 dl vatten
  • 0,5 citron, skalet av
  • 2 tsk citron, pressad
  • 10 fläderblommor, klasar
  • 5 dl strösocker för varje liter saft

Gör så här

  1. Dela jordgubbarna och lägg dem i en tjockbottnad gryta.Tillsätt vatten samt citronskal och -saft.
  2. Koka upp på medelvärme. När det börjar koka sänker man värmen så det bara sjuder. Låt sjuda i 20 minuter med locket på. Lyft på locket lite då och då och mosa jordgubbarna.
  3. Ta av från värmen, lägg i fläderblommorna, rör om och ställ på en sval plats minst 8 timmar. Över natten är med andra ord perfekt.
  4. Häll saft i en silduk och låt rinna av i minst 30 minuter. Man kan pressa ihop moset lite ibland men då riskerar man att få med små, små bitar vilket grumlar saften en aning. Ett tips är då att sila allt en gång till genom exempelvis en finmaskig tesil.
  5. Mät upp den avrunna saften, häll ner den i en gryta och tillsätt lämplig mängd socker. Börja hellre med för lite och smaka dig fram så den inte blir för söt. Angivelsen ovan är vad jag tycker passar, men det är väldigt personligt.
  6. Koka upp och låt koka cirka 10 minuter. Skumma under tiden noggrant
  7. .
  8. Häll upp på flaskor och ställ svalt. Ett tips är att fylla små PET-flaskor till 3/4 och sen frysa in så har man saft hela vintern.