Jordgubbspaj med gelé

Jordgubbspaj med gelé
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Jordgubbspaj med gelé

12 ingredienser

En riktig sommardröm! Pajen passar också att dekoreras med färska hallon.

Ingredienser

portioner
  • 125 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 ägg

Fyllning:

  • 1,5 dl kaffegrädde
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 äggula
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,75 l jordgubbar
  • 1,5 dl röd vinbärsgelé
  • ev 2 msk kirschwasser

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225°. Mixa en smuldeg av smör, mjöl och socker. Arbeta in ägget och lägg degen i plast i kylen en timme.
  2. Kavla ut degen och klä en pajform. Nagga botten, vik en folieremsa över kanten. Grädda bottnen klar cirka 20 min. Ta bort folien efter halva tiden. Lossa pajskalet och låt det kallna.
  3. Blanda grädde, socker, potatismjöl och äggula i en kastrull. Sjud på lägsta värme under vispning till en tjock kräm. Rör ner vaniljsocker när krämen kallnat. Bred krämen över den kalla bottnen och lägg på halverade bär. Smält gelén, ev. med kirsch, och skeda den över.