Jordgubbskräm från skärgårdsbåtarna

Jordgubbskräm från skärgårdsbåtarna
Foto: TV4

Nu mognar våra fantastiska jordgubbar runt om i landet. Unna dig att koka en välsmakande kräm på de röda bären. Servera med mjölk eller grädde, garnera med citronskal.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 liter mogna färska jordgubbar
  • skal av 1/2 citron
  • 1 vaniljstång
  • 3-4 msk strösocker
  • 3 dl vatten
  • 1 citronklyfta
  • drygt 2 msk potatismjöl

Till servering:

  • mjölk eller grädde

Gör så här

  1. Skölj och snoppa jordgubbarna, dela eventuellt de största. Tvätta citronen väl och skär bitar av skalet, endast det gula ytterskalet ska vara med. Klyv vaniljstången, skrapa ut fröna och lägg dem med vaniljstången i en kastrull.
  2. Koka upp vattnet, jordgubbarna, citronskalet, vaniljstången och sockret. Pressa över saften från citronklyftan. Låt allt sjuda långsamt i knappt 5 minuter. Ta bort vaniljstången.
  3. Rör ut potatismjölet i lite vatten. Dra kastrullen från värmen och rör försiktigt ner redningen. Låt krämen precis koka upp igen och dra den direkt från värmen. Häll upp krämen i en skål, sockra lite så att ytan inte skinnar sig och låt svalna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept