Från Möja, Grinda och de andra skärgårdsöarna rodde man förr till Stockholm för att sälja sina fina jordgubbar. Nykokt, nätt och jämnt kall jordgubbskräm med iskall gräddmjölk - kan man tänka sig en sommrigare efterrätt?
Skölj och snoppa jordgubbarna, dela eventuellt de största. Tvätta citronen väl och skär bitar av skalet, endast det gula ytterskalet ska vara med. Klyv vaniljstången, skrapa ut fröna och lägg dem med vaniljstången i en kastrull.
Koka upp vattnet, jordgubbarna, citronskalet, vaniljstången och sockret. Pressa över saften från citronklyftan. Låt allt sjuda långsamt i knappt 5 minuter. Ta bort vaniljstången.
Rör ut potatismjölet i lite vatten. Dra kastrullen från värmen och rör försiktigt ner redningen. Låt krämen precis koka upp igen och dra den direkt från värmen. Häll upp krämen i en skål, sockra lite så att ytan inte skinnar sig och låt svalna.