Jordärtskocka med potatis, smörsås och dragonolja

2 h 10 m
2
Från Nyhetsmorgon

Helbakade jordärtskockor serveras med både syrad och friterad potatis, en smörsås och smakrik dragonolja. Lyxigt vegetariskt!

19 augusti 2016
Visa mer
2 h 10 m
2

Du behöver

  • 10 jordärtsskockor
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • salt

Syrad potatis

  • 5 mandelpotatisar
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten

Friterad potatis

  • 1 bakpotatis
  • olja, till fritering

Smörsås

  • 2 schalottenlökar
  • 0,5 dl vitvin
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 500 g smör

Dragonolja

  • 2 dl rapsolja
  • 1 knippe dragon

Gör så här

  1. Bakad jordärtsskocka
    Värm ugnen till 150 grader.
  2. Skala jordärtskockorna och lägg i en ugnfast form, gnid in med smör, salta och täck formen noggrant med aluminiumfolie. Baka i ugnen tills jordärtskockorna är mjuka rakt igenom, ca 2 timmar. Skaka formen då och då under tiden.
  3. Syrad potatis
    Koka ihop allt till lagen och låt svalna. Skiva mandelpotatisen tunt med hjälp av en mandolin och spola i kallt vatten tills all stärkelse är borta och vattnet är helt klart. Lägg potatisen i lagen, minst 30 minuter innan servering.
  4. Friterad potatis
    Tvätta bakpotatisen och riv den grovt på ett rivjärn, lägg i kallt vatten och låt stå i 10 minuter. Värm under tiden upp friteringsoljan till ca 180 grader. Fritera potatisen i oljan i ca 4 minuter, lyft upp med hjälp av en hålslev och låt rinna av på lite hushållspapper.
  5. Smörsås
    Hacka löken grovt och lägg i en kastrull tillsammans med vin och vinäger, reducera tills ca hälften återstår, sila av.
  6. Tärna smöret, värm upp vinägergrunden och mixa in smöret lite i taget. Värm försiktigt upp under tiden om det behövs. Mixa in smör tills såsen har konsistens av en gräddsås. Smaka upp med salt och eventuellt mer vinäger. Håll såsen ljummen
  7. Dragonolja
    Mixa oljan med dragon, sila av genom en silduk eller kaffefilter.
  8. Lägg jordärtsskockor i botten på djupa tallrikar, toppa med smörsåsen, både syrad och friterad potatis. Avsluta med dragonoljan, toppa med extra dragon om så önskas.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept