Jordärtskockssoppa med sidfläsk- och äppeldumplings

Jordärtskockssoppa med sidfläsk- och äppeldumplings
Foto: TV4

Det här är en robust men ändå raffinerad soppa. Den serveras med asiatisk dumpling smaksatt med den typiskt svenska blandningen av fläsk, lök och kryddpeppar.

3 juli 2009
Visa mer
4

Du behöver

Soppa:

  • 200 g jordärtskockor
  • 150 g mandelpotatis
  • 1 stor gul lök
  • smör till stekning
  • 1 liter hönsbuljong
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 dl standardmjölk
  • 3 dl grädde
  • salt och svartpeppar

Dumplings:

  • 16 dumplings- eller wontondegplattor
  • 1 gul lök
  • 3 granny smith-äpplen
  • 150 g rimmat sidfläsk utan svål
  • 2 krm malen kryddpeppar

Gör så här

  1. Soppa: Skala och skiva jordärtskockor och potatis. Skala och finhacka den gula löken och fräs i en kastrull. Lägg i riven potatis och jordärtskockor och slå på buljong och vin. Koka upp och låt puttra i 15 minuter. Häll i mjölken och grädden och låt koka ihop något. Mixa soppan och sila genom en pipsil. Häll tillbaka i kastrullen och låt koka ytterligare några minuter. Krydda med salt och peppar.
  2. Skala och finhacka löken till knytena. Skala äpplena, ta ut kärnhusen och tärna äpplena smått. Finstrimla sidfläsket och fräs löken och fläsket utan att löken tar färg. Lägg i äppeltärningarna och krydda med kryddpeppar. Rör om och låt svalna.
  3. Lägg ut dumplingplattorna på en bänk. Fördela fläsk- och äppelhacket i mitten av varje knyte och pensla kanterna med kallt vatten. Vik in de fyra hörnen av degen mot mitten och foga samman kanterna. Var noga med att trycka till så att de fäster ordentligt. Koka upp 2 liter vatten med 1 1⁄2 msk salt i en gryta. Sjud knytena i vattnet 1 1⁄2 minut, ta upp dem med hålslev och servera till eller i soppan.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept