Smörstekt torskrygg

Smörstekt torskrygg
Foto: TV4

Smörstekt torskrygg

Av: Jonathan - Enköping

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

Smörstekt torskrygg med hollandaisesås, pommes duchesse och rostade rotfrukter

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Torskrygg

  • 300-400 g torskrygg
  • 50 g smör, skirat
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

rostade rotfrukter

  • 500 g blandade rotfrukter, skivade i korta stänger
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 2 krm flingsalt

Pommes duchesse

  • 10 mjöliga potatisar
  • 75 g smör
  • 2 äggulor
  • 2 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mandelspån

Hollandaisesås

  • 150 g smör
  • 2 äggulor
  • 1 tsk citronsaft, pressad
  • 2-3 msk vatten
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Gör så här

Torskrygg

  1. Stek i smör i cirka 2-3 minuter per sida, salta och peppra efter smak.
  2. Lägg på tallriken och häll över skirat smör.

Rotfrukterna

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Rotfrukterna väljs efter smak och tycke.
  3. Lägg rotfrukterna i en ugnsform häll över olivolja och salt, ställ i ugnen i cirka 20-30 minuter.
  4. Ta ut formen och strö över flingsaltet.

Pommes duchesse

  1. Lägg potatisen i vatten i en kastrull salta och koka potatisen tills den blir mjuk.
  2. Mosa potatisen och blanda i äggulorna, grädden, salt och vitpeppar efter smak.
  3. Spritsa på en plåt eller i en form och ställ i ugnen på övervärme 225°C tills potatisen får fin färg.

Hollandaise

  1. Smält smöret.
  2. Blanda äggulorna, citronsaften och vatten.
  3. Ställ blandningen i vattenbad (ska vara precis under kokpunkten), vispa häftigt tills blandningen tjocknar.
  4. Medan du vispar, häll i smöret lite åt gången.
  5. Häll inte i bottenskrapet.
  6. Salta och peppra efter smak.