Smörstekt torskrygg

Smörstekt torskrygg
Foto: TV4

Du behöver

Torskrygg

  • 300-400g torskrygg
  • 50 g smör, skirat
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Rostade rotfrukter

  • 500 g rotfrukter skivade i korta stänger
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 2 krm flingsalt

Pommes duchesse

  • 10 st mjöliga potatisar
  • 75 g smör
  • 2 st äggulor
  • 2 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mandelspån

Hollandaisesås

  • 150 g smör
  • 2 st äggulor
  • 1 tsk citronsaft, pressad
  • 2-3 msk vatten
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm malen vitpeppar

Gör så här

  1. Torskrygg
    Stek i smör i cirka 2-3 minuter per sida, salta och peppra efter smak.
  2. Lägg på tallriken och häll över skirat smör.
  3. Rotfrukterna
    Värm ugnen till 225 grader.
  4. Rotfrukterna väljs efter smak och tycke.
  5. Lägg rotfrukterna i en ugnsform häll över olivolja och salt, ställ i ugnen i cirka 20-30 minuter.
  6. Ta ut formen och strö över flingsaltet.
  7. Pommes duchesse
    Lägg potatisen i vatten i en kastrull salta och koka potatisen tills den blir mjuk.
  8. Mosa potatisen och blanda i äggulorna, grädden, salt och vitpeppar efter smak.
  9. Spritsa på en plåt eller i en form och ställ i ugnen på övervärme 225°C tills potatisen får fin färg.
  10. Hollandaise
    Smält smöret.
  11. Blanda äggulorna, citronsaften och vatten.
  12. Ställ blandningen i vattenbad (ska vara precis under kokpunkten), vispa häftigt tills blandningen tjocknar.
  13. Medan du vispar, häll i smöret lite åt gången.
  14. Häll inte i bottenskrapet.
  15. Salta och peppra efter smak.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept