Kryddbrässerad lammstek från Smultronboda

Kryddbrässerad lammstek från Smultronboda
Foto: TV4

Lokalt möter globalt. Kryddbrässerad lammstek från Smultronboda serveras med en sås på rotsaker, chili och vitlök och tabouleh på speltvete och chèvre.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Brown Brothers Shiraz, artnr. 6383.

23 februari 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg lammstek i skivor
  • 1 tsk salt
  • 4 msk rapsolja
  • 1 st stor morot
  • 1 st stor gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk chilisås
  • 1 dl passerade tomater
  • 1-2 dl vatten att späda med
  • 1-2 msk kalvfond

Kryddrubb

  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk koriander
  • 3-4 st kryddpepparkorn
  • 0,5 tsk hel kardemummafrön
  • 1 msk timjan
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk starkt paprikapulver

Tabouleh

  • 3,5 dl vatten
  • 2 dl speltvete/matvete
  • 1 krm salt
  • 1 st kruka mynta
  • 1 st kruka/knippe bladpersilja
  • 1 st gurka
  • 200 g chèvreost, ca

Kall sås

  • 1 burk matlagningsyoghurt (2 dl)
  • Spiskummin efter tycke och smak
  • Koriander efter tycke och smak

Gör så här

  1. Kryddrubb
    Gör kryddrubben genom att ta spiskummin, koriander, kryddpeppar och kardemumma och rosta dem i en torr stekpanna. Häll över kryddorna i en mortel och stöt dem tillsammans med de övriga kryddorna.
  2. Gnid in det skivade köttet med rikligt av rubben och låt vila. Detta moment kan gärna göras en dag innan.
  3. Kött
    Sätt ugnen på 125 grader. Bryn köttet snabbt i stekpanna i olja och lägg över det i en långpanna.
  4. Skala och fräs morot, lök och vitlök i olja och tillsätt vinet, chilisåsen och passerade tomater och låt fräsa en stund till.
  5. Häll blandningen över köttet och ställ i ugnen med ett bakplåtspapper över.
  6. Låt brässera i ca 2 till 2,5 timmar. Se till att det inte blir torrt, ös köttet några gånger under tiden och tillsätt vatten och kalvfond om det behövs.
  7. Tabouleh
    Tabouleh blir till den här rätten en afrikans variant på risotto.
  8. Koka speltvetet enligt förpackningen.
  9. Hacka upp en urkärnad gurka (urkärnad så det inte blir för mycket vätska i Taboulehn) i små bitar.
  10. Hacka rejält med mynta och bladpersilja.
  11. När speltvete är klart, häll upp i en skål och vänd ner den smulade chèvreosten, gurkan, myntan och bladpersiljan. Rör lätt, så att osten smälter.
  12. Servering
    Servera lammsteken med grönsakerna och den sås som bildats i långpannan, Taboulehn i en separat skål och en klick av den kalla youghurtsåsen vid sidan om.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept