Hållfjällets Trattkantarellsoppa

Du behöver

  • 1 liter färska trattkantareller eller 1-1.5 dl torkade trattisar
  • 1 liten gul lök
  • 2 msk smör
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 0,5 dl vetemjöl eller maizena till redning
  • 12 dl buljong, gärna kalvfond eller köttbuljong.
  • 1,5 dl vispgrädde
  • Lite messmör och/eller svartvinbärssaft(sylt) (Som smaksättning)
  • En liten skvätt sherry.

Gör så här

  1. Dela färska trattisar i mindre bitar, torkad svamp krossas lätt i handen och blötläggs därefter i ljummet vatten.
  2. Fräs lök och svamp i smöret i c:a 5 - 10 min. Krydda med svartpepparn. Slå på buljongen och låt koka upp. Låt soppan koka lätt, under lock, i c:a 45 min. Ta av lite av svampbuljongen, låt den svalna och blanda i mjölet till redning. Vispa ner redningen och låt koka minst 10 min. Tillsätt därefter grädden och låt koka lätt i ytterligare c:a 5 min. Smaksätt soppan med lite messmör och/eller svartvinbärssylt. Lite salt kan behövas, (beroende på buljongens salthalt.) Smaka av med sherryn (kan naturligtvis utgå, visserligen med risk för mindre smak, men ändå ...!)
  3. Om du vill så kan du tillsätta en äggula strax innan servering, men då får soppan inte koka efteråt, (äggulan kan koagulera).
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept