Gårdskyckling med pocherat ägg och mjölkskummad champinjonbuljong

Gårdskyckling med pocherat ägg och mjölkskummad champinjonbuljong
Foto: TV4
Jonas Dahlbom
Jonas Dahlbom

Gårdskyckling med pocherat ägg och mjölkskummad champinjonbuljong

11 ingredienser

Koka kycklingen kvällen innan så är du mer än halvvägs framme.

Ingredienser

portioner
  • 1 gårdskyckling, hel
  • 8-10 potatisar
  • 2 gula lökar
  • 10 champinjoner
  • 1 citron
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl mjölk
  • salt (efter smak)
  • olivolja

Pocherat ägg

  • 4 ägg
  • 1 msk ättika 24 %

Gör så här

Kvällen innan eller på morgonen

  1. Spola en hel gårdskyckling, lägg den i en stor kastrull tillsammans med stora bitar skalad gul lök samt potatisen, där ändarna är kapade.
  2. Tillsätt vatten så det täcker allt och salta.
  3. Låt allt koka i en timme och sedan kallna i buljongen som blir i kastrullen. Den kan kallna över natten eller under dagen.
  4. Ta sedan ur kycklingen ur buljongen och plocka isär den. Vingarna kan du plocka bort. Behåll skinnet på och använd lårköttet samt brösten. Skär ner delarna i portionsbitar.
  5. Ta en varm panna, tillsätt olivolja och stek kycklingen med skinnsidan neråt. Låt det sedan stekas på låg värme och så skinnet blir knaperstekt.

Pochera ägg

  1. I en kastrull häller du vatten, ättika och salt. Låt det koka upp.
  2. När vattnet kokar, häll försiktigt ner ägget i vattnet. Kläckt det inte direkt i kastrullen utan häll ner det från exempelvis ett glas. Om ägget flyter isär, använd en gaffel för att försöka hålla det samlat. Akta äggulan, den ska vara intakt. Ställ sedan äggen åt sidan. Om de ska stå en lägre tid, lägg dem i kallt vatten så inte äggulan stelnar.
  3. Salta kycklingen.

Champinjoner

  1. Skiva champinjonerna.
  2. Stek dem i smör och tillsätt citronsaft. Tillsätt lite av kycklingbuljongen från den stora kastrullen och låt champinjonerna koka samman med smöret, citronsaften och buljongen.
  3. Plocka ur champinjonerna och slå upp vätskan av smör, citron och buljong i en ny kastrull. Tillsätt mjölken och använd en stavmixer för att skumma upp vätskan.
  4. Dags att lägga upp. Lägg championjonerna i botten, ett pocherat ägg i mitten. Några bitar knaperstekt kyckling, fiska upp några potatisar från kycklingbuljongen, bryt isär dem och lägg på tallriken. Slå på lite av den mjölkskummade citron- och kycklingsskyn. Avsluta med lite skum på toppen samt lite ringlad olivolja.
  5. Smaklig måltid!