Lammgryta med tomat, smålök och citronglaserade bönor

Lammgryta med tomat, smålök och citronglaserade bönor
Foto: TV4
Jonas Dahlbom
Jonas Dahlbom

Lammgryta med tomat, smålök och citronglaserade bönor

10 ingredienser

En mustig lammgryta med citrusfriska bönor till. Serveras med potatis, pasta eller ris, om du vill. Bönorna mättar bra som de är.

Ingredienser

portioner
  • 600 g lammstek
  • 2 tomater
  • ca 17 steklökar
  • 1 citron
  • 200 g haricots verts
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • salt
  • peppar
  • vatten

Gör så här

  1. Om du vill, koka potatis, pasta eller ris till rätten.
  2. Skala steklöken och stek den tillsammans med olivolja i panna.
  3. Skär lammet i ganska stora grytbitar och stek tillsammans med löken. Salta och peppra.
  4. Se till köttet får bra med färg på alla sidor när du bryner det.
  5. Skiva tomaterna och lägg ner den tillsammans med köttet och löken.
  6. När tomaten är rostad, slå i vatten så det nästan täcker och låt koka i ca tio minuter.
  7. Lägg ner bönorna i kokande saltat vatten. Koka bönorna i ca fem minuter - tills de blir mjuka. Häll av vattnet.
  8. Till bönorna, tillsätt några klickar smör, citronskal (bara det gula, inte det vita) och lite citron saft. Låt smöret smälta och blanda runt.
  9. När tomaterna kokat sönder och såsen har kokat ner och reducerats är det dags att servera.
  10. Lägg upp allt tillsammans med bönorna och toppa med de örter du har hemma.
  11. Smaklig måltid!