Matig vintersallad

Matig vintersallad
Foto: TV4
Jonas Dahlbom
Jonas Dahlbom

Matig vintersallad

15 ingredienser

45 min

Visst kan man äta sallad även på vintern. Här är en med renbog för lite mer mättnadskänsla.

Ingredienser

portioner
  • 480 g renbog (eller valfritt rökt kött)
  • 1 sötpotatis
  • 1 palsternacka
  • 0,5 stjälkselleri
  • 1 morot
  • 3 vitlökar (solo)
  • 8 steklökar
  • 3 msk olivolja
  • 5 kvistar timjan
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 kruka dill
  • salt

1-2-3 lag

  • 0,5 dl ättika 24 %
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 210 grader.
  2. Skala och skiva alla grönsakerna. Skär allt i liknande storlek så det får samma tillagningstid.
  3. Lägg dem på en ungsplåt. Placera vitlökarna i hörnet av plåten så du enkelt kan plocka ut dem senare (de ska vara i dressingen). Blanda runt, lägg i timjan, salta och ringla olivolja över grönsakerna. In i ugnen i 45 minuter på 210 grader.
  4. Blanda 1-2-3-lagen enligt modellen: en del ättika, två delar socker och tre delar vatten.
  5. Efter 45 minuter - ta ut grönsakerna ur ugnen. Plocka vitlöken åt sidan.
  6. Slå på 1-2-3-lagen över grönsakerna. Grönsakerna snabbsyltas innan servering. Ta bort timjankvistarna.
  7. Mosa och hacka vitlöken.
  8. Hacka dillen och blanda ihop allt med crème fraiche.
  9. Tillsätt salt och olivolja. Spä sedan ut dressingen med lite 1-2-3-lag för att tunna ut den.
  10. Lägg lite sallad i botten av tallriken och lägg sedan på de snabbsyltade grönsakerna.
  11. Skär skivor av det rökta köttet och placera på toppen. Avsluta med vitlöksdressingen.
  12. Smaklig måltid!