Grillad lammstek med oliv-sofrito och grillad potatis- & parikasallad

Grillad lammstek med smaker som för dig till Grekland!

18 juli 2008
Visa mer
1h
4

Du behöver

  • 600 g lammstek i tjocka skivor
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • 4 kvistar färsk rosmarin, hackade

Oliv-Sofrito:

  • 1 gul lök, finhackad
  • 3 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 dl urkärnade kalamataoliver
  • 1 msk sherry- eller rödvinsvinäger
  • 0,5 dl jungfru olivolja
  • 0,5 dl kallt vatten
  • salt och nymald svartpeppar

Potatis- och paprikasallad:

  • 500 g kokta potatisar, delade
  • 1 grön paprika, delad och urkärnad
  • 1 röd paprika, delad och urkärnad
  • 1 gul paprika, delad och urkärnad
  • olivolja
  • 100 g fransk getost, skuren i småbitar

Gör så här

  1. Börja med oliv-sofriton: Hetta upp en tjockbottnad stekpanna med olivolja och fräs lök och vitlök mjuk.
  2. Ta blandningen från värmen och låt svalna.
  3. Mixa alla ingredienserna i en matberedare med vass kniv eller med en stavmixer.
  4. Salta och peppra skivorna av lammstek och lägg även dem åt sidan.
  5. Låt kol brinna ner till en askgrå glödbädd. Stäm av värmen som ska vara mycket stark.
  6. Grilla lammköttet 2-3 minuter på varje sida över direkt glödvärme. Ta lammköttet från grillen, strö på rosmarin och slå in det i aluminiumfolie. Låt vila i 6-8 minuter.
  7. Potatis- och paprikasallad: Vänd potatisen i ytterst lite olja och grilla potatis och paprikor medan lammköttet vilar. Grilla paprikorna hastigt, 1-2 minuter. Ta upp dem och skär dem i strimlor. Låt potatisen grilla klart under 4-6 minuter.
  8. Servering: Blanda strimlad paprika med potatis och getostbitar. Servera med fina skivor av lammstek och oliv-sofrito.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept