Grillad färskpotatis med allioli

Grillad färskpotatis med allioli
Foto: Björn Lindberg

Grillad färskpotatis med allioli

Av: Jonas Borssén

Från: Grilla som proffsen

11 ingredienser

Grillad färskpotatis är gott i sig självt och passar det mesta. Använd en öppen grill och kol eller en gasolgrill. Receptet är hämtat ur boken Grilla som proffsen.

Allioli är den spanska vitlökssåsen med rötter i Katalonien. Såsen utgör en mycket viktig del i den katalanska matkulturen. Pimentón de la vera är ett rökt paprikapulver från västra Spanien och i det här fallet kompletterar den smaken i vanlig allioli väldigt bra. /Jonas Borssén


Fler recept ur boken hittar ni här.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg färskpotatis, välskrubbad
  • olivolja
  • salt
  • 1 äggula
  • 1 msk rödvinsvinäger (eller sherry)
  • 2 klyftor vitlök
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar, nymald efter smak
  • 2 tsk pimentón de la vera picante
  • 1 dl jungfru olivolja, mild eller fruktig
  • 1 dl solrosolja

Gör så här

Potatis

  1. Vänd runt potatisarna i ytterst lite olja, fördela salt jämt över.
  2. Låt kol brinna ner till en askgrå glödbädd.
  3. Stäm av värmen, som ska vara medelstark.
  4. Grilla potatisarna på gallret över direkt glödvärme, beräkna 6-10 minuter beroende på storlek.

Allioli

  1. Vispa ihop äggulan med sherryvinägern.
  2. Pressa ner vitlöksklyftorna och tillsätt salt, svartpeppar, och pimentón.
  3. Tillsätt sedan oliv- och solrosoljan i en tunn stråle samtidigt som du vispar kraftigt.
  4. Alliolin ska vara silkeslen och tjock i konsistensen.
  5. Servera tillsammans med den grillade potatisen.