Grillad färskpotatis med allioli

Grillad färskpotatis med allioli
Foto: Björn Lindberg

Grillad färskpotatis är gott i sig självt och passar det mesta. Använd en öppen grill och kol eller en gasolgrill. Receptet är hämtat ur boken Grilla som proffsen.

Allioli är den spanska vitlökssåsen med rötter i Katalonien. Såsen utgör en mycket viktig del i den katalanska matkulturen. Pimentón de la vera är ett rökt paprikapulver från västra Spanien och i det här fallet kompletterar den smaken i vanlig allioli väldigt bra. /Jonas Borssén


Fler recept ur boken hittar ni här.


12 oktober 2011
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg färskpotatis, välskrubbad
  • olivolja
  • salt
  • 1 st äggula
  • 1 msk rödvinsvinäger eller sherry
  • 2 st vitlöksklyftor
  • Salt, efter smak
  • Svartpeppar, nymald efter smak
  • 2 tsk pimentón de la vera picante
  • 1 dl jungfruolivolja, mild eller fruktig
  • 1 dl solrosolja

Gör så här

  1. Potatis
    Vänd runt potatisarna i ytterst lite olja, fördela salt jämt över.
  2. Låt kol brinna ner till en askgrå glödbädd.
  3. Stäm av värmen, som ska vara medelstark.
  4. Grilla potatisarna på gallret över direkt glödvärme, beräkna 6-10 minuter beroende på storlek.
  5. Allioli
    Vispa ihop äggulan med sherryvinägern.
  6. Pressa ner vitlöksklyftorna och tillsätt salt, svartpeppar, och pimentón.
  7. Tillsätt sedan oliv- och solrosoljan i en tunn stråle samtidigt som du vispar kraftigt.
  8. Alliolin ska vara silkeslen och tjock i konsistensen.
  9. Servera tillsammans med den grillade potatisen.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept