Valnöts- & Palsternacksflarn

8

Du behöver

  • Deg:
  • 150 g normalsaltat smör
  • 4 deciliter vetemjöl
  • 0,5 deciliter socker
  • 1 st stort ägg
  • Fyllning:
  • 600 g palsternacka
  • 1 dl farinsocker
  • 1 st ägg
  • 1 msk crème fraîche
  • 1 msk smält smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk mald kanel
  • 0,5 dl syltad ingefära, finhackad
  • rivet skal av en citron
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • Glasyr:
  • 2 dl socker
  • 2 dl mörk sirap
  • 2 st ägg
  • 20 g smält smör
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa mald ingefära
  • 2 dl valnötter

Gör så här

  1. Börja med degen. Skär smöret i små bitar och blanda med de övriga ingredienserna. Knåda degen för hand eller använd en matberedare tills degen känns smidig och jämn. Slå in degen i plastfilm och låt vila i kylskåp i minst en timme.
  2. Skala palsternackorna och lägg dem i en ugnsfast form. Täck formen noggrant med aluminiumfolie så att den blir lufttätt. Baka palsternackorna i 200° varm ugn i 40-45 minuter eller tills de känns riktigt mjuka. Låt palsternackorna svalna.
  3. Mixa de svalnade palsternackorna i en matberedare till en puré. Tillsätt de övriga ingredienserna till fyllningen och fortsätt mixa till slät och jämn konsistens. Ställ fyllningen åt sidan.
  4. Mixa alla ingredienserna utom valnötter till glasyren. Fortsätt mixa tills sockret löst sig, blanda därefter i valnötterna.
  5. Smöra och mjöla små pajformar med löstagbara bottnar och cirka 12 cm i diameter eller använd en stor pajform med löstagbar botten och cirka 30 cm i diameter. Kavla ut degen 2 mm tunt på mjölat underlag. Rulla upp degen på kaveln och rulla tillbaka den i formarna/formen. Kavla ut degen i omgångar till de små formarna. Tryck ut och klä formarna/formen med degen. Jämna till kanterna och täck eventuella hål med lite deg. Klä formarna/formen med aluminiumfolie och förgrädda i 175° varm ugn i 15 minuter. Ta bort folien och fyll därpå formarna/formen med palsternacksfyllningen. Jämna till fyllningen och häll på glasyren.
  6. Grädda valnöts- & palsternacksflarnen i 175° varm ugn i 1 timme, respektive 1 timme och 30 minuter för stor form. Låt svalna och servera sedan med vaniljglass eller vispad grädde.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept