Bräserad purjolök med ingefära och citron

Bräserad purjolök med ingefära och citron

Bräserad purjolök med ingefära och citron

Av: Jonas Borssén

Från: Nyhetsmorgon

12 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 1 kg purjolök (stora och kraftiga, t ex Mammoth Blanch, Siegfried Frost, Musselburgh)
  • 2 morötter, skivade
  • 1 gul lök, finhackad
  • 30 g ingefära, skalad, finhackad
  • 2 tsk strösocker
  • tsk salt
  • 1 msk ris
  • 0,5 citron, rivet skal av
  • 2 msk citron, färskpressad
  • 1 dl färsk bladpersilja, grovhackad
  • svartpeppar, nymald
  • olivolja

Gör så här

  1. Ansa purjolökarna och skölj av dem noggrant. Skär purjolökarna i bitar à 5 centimeter. Använd både den vita och den gröna delen av löken. Fräs därefter morötter, gul lök och ingefära i olivolja i en tjockbottnad och vid kastrull. Låt allt bli mjukt utan att något tar färg.
  2. Tillsätt purjolöksbitarna, socker och salt i kastrullen och täck noggrant med lock. Låt det bräsera på svag värme i 20 minuter. Nu är det dags att försiktigt röra ner riset i vätskan som bildats under tiden. Om det ser ut att vara torrt i kastrullen tillsätter du ett par matskedar vatten. Tillaga i ytterligare 20 minuter på svag värme.
  3. Ta kastrullen av värmen och låt det svalna något. Blanda i citronskal, citronsaft och smaka av med salt och svartpeppar. Avsluta med att strö över persilja.