Bräserad purjolök med ingefära och citron

Bräserad purjolök med ingefära och citron
4

Du behöver

  • 1 kg stora och kraftiga purjolökar (Mammoth Blanch, Siegfried Frost, Musselburgh)
  • 2 st medelstora morötter, skivade
  • 1 st gul lök, finhackad
  • 30 g skalad ingefära, finhackad
  • 2 tsk socker
  • tsk salt
  • 1 msk ris
  • rivet skal av 0.5 citron
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 1 dl grovhackad bladpersilja
  • nymald svartpeppar
  • olivolja

Gör så här

  1. Ansa purjolökarna och skölj av dem noggrant. Skär purjolökarna i bitar à 5 centimeter. Använd både den vita och den gröna delen av löken. Fräs därefter morötter, gul lök och ingefära i olivolja i en tjockbottnad och vid kastrull. Låt allt bli mjukt utan att något tar färg.
  2. Tillsätt purjolöksbitarna, socker och salt i kastrullen och täck noggrant med lock. Låt det bräsera på svag värme i 20 minuter. Nu är det dags att försiktigt röra ner riset i vätskan som bildats under tiden. Om det ser ut att vara torrt i kastrullen tillsätter du ett par matskedar vatten. Tillaga i ytterligare 20 minuter på svag värme.
  3. Ta kastrullen av värmen och låt det svalna något. Blanda i citronskal, citronsaft och smaka av med salt och svartpeppar. Avsluta med att strö över persilja.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept