Beer can chicken - helgrillad kyckling på ölburk

Beer can chicken - helgrillad kyckling på ölburk
Foto: Björn Lindberg

Beer can chicken - helgrillad kyckling på ölburk

Av: Jonas Borssén

Från: Grilla som proffsen

10 ingredienser

ca 2 h + 1 dygn

Kyckling som grillas på en ölburk med öl kvar. Grilltekniken ger saftig och god helgrillad kyckling. Låt kycklingen ligga i rimlag ett dygn så blir den ännu bättre. Recept ur boken Grilla som proffsen.

Konsten att tillaga en hel kyckling som satts över en ölburk är en klassiker inom grillvärlden. Variera gärna receptet med god cider. Använd en smoker eller klotgrill med briketter, alternativt en gasolgrill med lock. Använd gärna majskyckling om du hittar.
/Jonas Borssén

Ingredienser

portioner
  • 1 hel kyckling
  • rökved, blötlagd
  • 50 cl lageröl
  • barbequesås
  • 3 dl salt
  • 3 dl strösocker
  • 5 l vatten
  • 2 lagerblad
  • 1 msk svartpeppar, krossad
  • 1 tsk chiliflakes

Gör så här

Marinadlag

  1. Koka upp 1 liter vatten med salt och socker så att det löser sig.
  2. Tillsätt resterande 4 liter kallt vatten och lagerblad, svartpeppar och chiliflakes.
  3. Låt lagen bli rumstempererad innan du lägger i kycklingen. Låt kycklingen ligga ett dygn i lagen.

Kyckling

  1. Ta upp kycklingen och skölj den lätt.
  2. Häll ur halva ölburken och trä kycklingen över ölburken.
  3. Låt briketter brinna ner till en askgrå glödbädd. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i bottnen och på locket. Stäm av värmen, cirka 140 grader är bra.
  4. Fördela de glödande briketterna i två högar i varsin del av grillen. Lägg lite rökved på glödbäddarna.
  5. Ställ kycklingen mellan bäddarna så att den tillagas med indirekt glödvärme under stängt lock. Se till att den står stadigt.
  6. Tillaga i cirka två timmar, tillsätt mer glödande briketter och rökved var 45:e minut så att glödvärme och rök hålls stabil.