Fänkålskorv med smörkokta morötter

Från Nyhetsmorgon

Fänkålskorv med surkål och smörkokta morötter.

Se fler recept från Nyhetsmorgon.

14 november 2011
Visa mer

Du behöver

  • 4 st fänkålskorvar eller liknande korv
  • 8 st späda morötter
  • 8 st medelstora fasta potatisar
  • salt
  • vitpeppar
  • rapsolja
  • smör

Surkål

  • 400 g surkål
  • 1 st liten schalottenlök, hackad
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl torrt vitt vin
  • 1 krm stött kummin
  • 1 st enbär, krossat
  • 2 msk smör

Gör så här

  1. Skala och koka potatisarna.
  2. Håll varma.
  3. Medan potatisen kokar, bryn korvarna i en stekpanna på medel till hög temperatur i olja och lite smör.
  4. Lägg i en ugnsfast form.
  5. Efterstek dem i ugn på 110°c tills de är genomstekta (68°c i kärntemp.)
  6. Håll varma.
  7. Koka upp saltat vatten med en smörklick i.
  8. Skala morötterna och koka dem mjuka i vattnet.
  9. Håll varma.
  10. Plocka bladen av persiljan och hacka dem grovt.
  11. Surkål
    - Ta bort rotstocken från surkålshuvudet.
  12. Strimla kålen i önskad grovlek, Väg upp 400 gram kål och strimla den i önskad grovlek. (eller ta kålen ur burken)
  13. Fräs löken i smöret ett par minuter i en kastrull som rymmer kålen.
  14. Häll på vatten, vin, kummin och enbär.
  15. Låt koka ner till hälften så att smaken från kryddorna dras ur.
  16. Värm kålen försiktigt i lagen för att spara så mycket av de nyttiga mjölksyrabakterierna som möjligt.
  17. Smaka av med salt och vitpeppar, håll varmt.
  18. Lägg upp surkål, korv och morötter på tallrikar eller ett fat.
  19. Skeda över lite av kålvätskan.
  20. Garnera med hackad persilja.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept