Jävligt små kroppkakor med lingon

Jävligt små kroppkakor med lingon
Foto: Camilla Lindqvist

Jävligt små kroppkakor med lingon

Av: Jon Hansson

11 ingredienser

Servera de här små söta kroppkakorna som drinktilltugg eller på en buffé.
Recepten kommer från boken Buffé - helt enkelt.

Receptet är tänkt som en del av en buffé för cirka 12 personer.

Kalla överblivna kroppkakor är väldigt goda att klyva och steka.

Kolla in fler recept och läs mer om

Buffé - helt enkelt

Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • 3 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 msk potatismjöl

Fyllning

  • 400 g rimmat fläsk
  • 1 gul lök (stor)
  • 1 krm kryddpeppar, finstött
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar (efter smak)

Serveras med

  • 2 dl rårörda lingon
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Låt ånga av och pressa den med potatispress.
  3. Låt svalna.
  4. Blanda till en deg med äggen, vetemjölet och potatismjölet.
  5. Skala och hacka löken.
  6. Skär fläsket i små tärningar.
  7. Stek fläsket i stekpanna tills det är gyllenbrunt.
  8. När det börjar bli färdigt lägger du i löken och låter den steka med de sista minuterna.
  9. Krydda med kryddpepparn, salt och vitpeppar.
  10. Häll upp på en tallrik och låt svalna.
  11. Rulla potatisdegen till en lång korv, 3 cm i diameter.
  12. Skär 2 cm tjocka bitar.
  13. Fördela fläskfyllningen i mitten på varje degbit.
  14. Vik hop och rulla till bollar runt fyllningen.
  15. Koka upp rikligt med saltat vatten och sjud bollarna försiktigt i 6–8 minuter.
  16. De flyter upp till ytan när de är klara.
  17. Sjud smöret tills det blir nötbrunt och börjar dofta.
  18. Servera kroppkakorna med rårörda lingon och smöret.