Tjejröra och gubbröra

Tjejröra och gubbröra
Foto: TV4

Tjejröra och gubbröra

Av: Jolanta Bujak

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

Två goda röror, en het med musslor, och en klassisk med anjovis. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Ingredienser

portioner

Tjejröra

  • gröna musslor, antal efter behag
  • chiliolja
  • ev färsk chili
  • honung
  • wasabi- och sesamkrydda
  • färsk koriander
  • ev några stänk citron eller lime

Gubbröra:

  • 4 ägg, hårdkokta
  • 2 fasta potatisar (stora)
  • ca 1 förp crème fraîche
  • 1 gul lök (stor)
  • gräslök
  • 8 till 10 ansjovisfiléer
  • svartpeppar
  • smör

Gör så här

  1. Tjejröra: Pensla musslorna med oljan, en droppe honung i oljan.
  2. Tillred musslorna i ugn 175 graders värme i max 8 minuter, annars blir dem sega. Alternativt i vanlig stekpanna på spis mellanhög värme under lock, ungefär samma tillagningstid.
  3. Strö över ett lätt lager av de övriga kryddorna, toppat med koriander.
  4. Gubbröra: Koka, skala och tärna potatisen, skala och hacka löken.
  5. Fräs löken i smör tills den den får en lätt gyllene färg.
  6. Skär ansjovisen i lagom stora bitar (ganska små). Skala och finhacka äggen.
  7. Blanda potatisen, äggen, löken och ansjovisen.
  8. Tillsätt créme fraiche (en burk på ca 250 gr brukar vara lagom men lägg till gradvis, för mycket gör röran geggig) till blandingen tillsammans med hackad gräslök, smaka av med svartpeppar. Mums!
  9. Serveras lämpligen tillsammans med kavring eller något gott knäckebröd, allt efter tycke!