Svartgryta med kaffe och sprit

Svartgryta med kaffe och sprit
Foto: TV4/ Erika Englund

En lättlagad köttgryta som har ett förmodat Gotländskt ursprung. Tillagas helst med gjutjärnsgryta eller gjutjärnspanna. Den kan bli lite smaklös om man lagar i vanlig rostfri gryta.

Dryck:
6242 Santa Carolina Gran Reserva Barrica Ett vin som har en fruktig doft med inslag av svarta vinbär, björnbär örter och choklad. I smaken kommer det även in en ton av kaffe. Tillsammans med skogsbär kommer det göra rätten lättare, perfekt.

Johnny från Stockholm lagade även:

Smörstekta kantareller på toast


Hemmagjord saffransglass



Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

17 januari 2011
Visa mer
4

Du behöver

Svartgryta

  • 600 g nötkött (fransyska eller ytterlår)
  • 50 g smör
  • 2 tsk grovsalt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 2 dl starkt kaffe
  • 5 dl vispgrädde
  • 200 g tomatpuré
  • 1 dl renat brännvin
  • 2 tsk soja, kolorit

Tillbehör:

  • 8-12 st potatisar, blå kongo
  • blandsallad, ruccola, tomat och gurka

Gör så här

  1. Svartgryta
    Skär köttet i tärningar ca 3 x 3 cm.
  2. Bryn sedan köttet tillsammans med smöret i en gjutjärnspanna, eller i en gjutjärnsgryta.
  3. När köttet är gyllenbrunt; häll i kaffet tillsammans med vispgrädden, saltet, vitpepparn tomatpurén, spriten och koloritsojan.
  4. Allt blandas tillsammans och får småkoka under lock i ca 1 tim och 20 minuter.
  5. Kontrollera ibland att köttet inte blir sönderkokt! Koktiden kan variera beroende på köttkvalitén.
  6. Tillbehör
    Koka potatisen (2-3st per person) och pressa den gärna. Servera med lite ruccolasallad, skivad tomat samt skivad gurka.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept