Sparris- och skaldjursbouchéer

Sparris- och skaldjursbouchéer
Foto: TV4

Sparris- och skaldjursbouchéer

Av: Johnny - Motala

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

40 min

Sparris- och skaldjursbouchéer med het räkshot. ”En njutning för gomseglet”.

Vintips från Johnny
Dopf & Iron  2173
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Bouchéer

  • 4 ark fryst smördeg
  • 1 ägg

Stuvning

  • 1 msk flytande margarin
  • 100 g champinjoner, skivade
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl mellangrädde
  • 100 g sparris
  • 100 g musslor i vatten
  • 150 g räkor med skal
  • salt
  • peppar

Räkshot

  • 150 g räkskal
  • 0,25 gul lök
  • 1 morot
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,25 dl vitt vin
  • 5 dl fiskbuljong
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 dl mellangrädde

Gör så här

Bouchéer

  1. Ta ut åtta runda kakor, ca 7-8 centimeter i diameter ur smördegen med mått.
  2. Ta ut ett 5 centimeters hål i mitten på hälften av kakorna.
  3. Vispa upp ett ägg och pensla kanten på de stora kakorna och limma dit kakorna med hål ovanpå så de blir smördegsformar.
  4. Pensla sedan ovansidan och grädda av i 225 graders ugn i ca 7 minuter.

Stuvning

  1. Fräs svampen med champinjonerna i en kastrull tills det mesta av vätskan kokat in.
  2. Pudra över mjölet och späd med grädden och eventuellt lite musselspad.
  3. Krydda och småkoka i ca 10 minuter. Skala räkorna.
  4. Vänd ner avrunnen sparris, musslor samt de skalade räkorna i stuvningen och hetta upp.
  5. Fyll de varma bouchéerna med stuvning och servera direkt. Serveras med blandad sallad och garneras med persilja.

Räkshot

  1. Hetta upp oljan i en kastrull med lock. Lägg i de sparade räkskalen när oljan blivit riktigt varm.
  2. Lägg på locket och låt fräsa i 3-4 minuter.
  3. Tillsätt moroten och löken och låt fräsa under lock ytterligare några minuter (rör om då och då).
  4. Häll på tomatpuré, vin, och buljong och låt sjuda i ca 20 minuter.
  5. Sila bort grönsaker och skal, tillsätt grädden och låt det småputtra i ca 10 minuter.
  6. Smält smör i kastrullen, rör i mjölet och späd under vispning med den avsilade vätskan till lagom (drickbar) konsistens.
  7. Smaka av med kryddorna. Serveras varm i shotglas intill bouchéerna.