Johanna Westmans clementinkonfekt

Från Nyhetsmorgon

Vissa saker kan göra mig alldeles salig. Det här är en sådan sak – perfekt, lite seg konsistens, fin clementinsmak som är så där ljuvligt sötsyrlig och så en ton av apelsinblomsvatten som ger upplevelsen en exotisk udd. Underbart!

8 december 2008
Visa mer

Du behöver

  • 4 dl saft från färska clementiner
  • 3 msk flytande Certo fruktpektin
  • 4 1/2 dl strösocker
  • 100 g glykos (finns på apoteket)
  • eventuellt 1/2 tsk apelsinblomsvatten
  • ca 2 dl strösocker till garnering

Du behöver:

  • digitaltermometer, citruspress, och långpanna ca 20 x 30 cm

Gör så här

  1. Pressa clementinerna i en citruspress.
  2. Blanda ut pektinet i clementinsaften och häll det tillsammans med socker och glykos i en tjockbottnad kastrull.
  3. Blanda ordentligt och koka upp till 110 grader. Rör om då och då så att det inte bränner vid.
  4. Häll i apelsinblomsvatten när det kokat klart.
  5. Lägg bakplåtspapper i långpannan och häll upp marmeladen. Låt stelna i rumstemperatur i minst 4 timmar.
  6. Vält upp marmeladen på ett sockrat bakplåtspapper och skär den i fyrkanter, ca 2 centimeter stora.
  7. Häll socker i en djup tallrik och vänd runt bitarna. Lägg konfekten i en burk och förvara i kylskåpet.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept