Ris à la Malta med körsbärskompott (Johanna Westman)

4 - 6
Från Nyhetsmorgon
Jul

En klassiker till jul - ris à la Malta. Johanna Westman serverar juldesserten med körsbärskompott.

Klicka lite körsbärskompott i botten av portionsformar, lägg upp gröten, strö lite råsocker och gratinera i 250 grader varm ugn eller bränn av med brulébrännare.

22 december 2013
Visa mer
4 - 6

Du behöver

Gröten

  • 2 l vatten
  • 3 dl grötris
  • 5-6 dl vispgrädde
  • 200 g skållade mandlar
  • 3 st finrivna bittermandlar
  • 0,5 dl strösocker

Körsbärskompotten

  • 200 g frysta körsbär
  • 1 dl strösocker
  • 1 st vaniljstång

Gör så här

  1. GRÖTEN:
    Koka upp vattnet i en tjockbottnad kastrull. Lägg i risgrynen och koka tills de mjuknat. Det tar ungefär 20 minuter. 
  2. Häll av kokvattnet och spola grynen noggrant så att de kallnar. Låt dem rinna av ordentligt i en sil.
  3. Vispa grädden lätt, hacka mandlarna grovt.
  4. Blanda hälften av grädden med risgrynsgröten, socker och hackade mandlar. Blanda ordentligt så att det blir helt jämnt och slätt. Vänd sedan försiktigt ner resten av grädden. Täck ordentligt och ställ in i kylskåp tills den ska ätas.
  5. KÖRSBÄRSKOMPOTTEN:
    Rör ihop körsbär och socker i en kastrull och lägg i vaniljstången. Låt körsbären koka upp försiktigt och sjuda i 5 – 10 minuter på svag värme. 
    Om man vill få en fastare kompott kan man tillsätta blanda ut 1 msk potatismjöl i lite kallt vatten och röra ner det i den varma körsbärssåsen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept