Johanna Westmans knäckäpplen

Johanna Westmans knäckäpplen
Foto: Eva Ankarvall
Johanna Westman
Johanna Westman

Johanna Westmans knäckäpplen

Av: Johanna Westman

6 ingredienser

Detär lite meckiga att göra de här äpplena och det är inget för barn att hålla på med. Smeten är superhet! Men de blir goda och imponerande vackra. Vill man kan man även droppa i lite röd karamellfärg i den färdiga smeten.

Ingredienser

  • 6-8 små röda äpple
  • 5 dl strösocker
  • 2,5 dl vatten
  • 2 dl ljus sirap
  • ca 0,5 dl hasselnötter, hackade

Du behöver:

  • 6-8 grillspett (eller glasspinnar)

Gör så här

  1. Tvätta äpplena ordentligt och torka dem helt torra. Ta bort stjälken och stick en pinne i äpplet så den sitter ordentligt.
  2. Koka upp socker, vatten och sirap i en liten, tjockbottnad kastrull. Rör om tills allt socker har löst sig.
  3. Låt sockerlagen koka tills den är 154 grader eller prova lagen genom att doppa en träpinne i den. Smeten ska genast bli hård och glasartad runt pinnen. Det tar ca 15-30 minuter.
  4. När knäcken är lagom hård, ta av kastrullen från värmen och doppa försiktigt äppelklubborna i den heta smeten. Vird äpplena i smeten så de täcks helt, låt sedan överflödig smet rinna av. Tänk på att lagen är väldigt varm!!!
  5. Doppa äpplena i hackade nötter och ställ dem att stelna på ett bakplåtspapper.