Riddarns pumpernickel

Riddarns pumpernickel
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Riddarns pumpernickel

12 ingredienser

Prova att baka egen pumpernickel det är inte så svårt som man kan tro. Den långa tiden i ugnen ger en kraftig konsistens och pikant smak.

Ingredienser

Dag 1:

  • 200 g hel råg
  • 80 g pumpakärnor
  • 40 g solroskärnor
  • 30 g linfrön
  • 30 g salt
  • 3 dl vatten

Dag 2:

  • 300 g kaffe, kallt
  • 200 g mörk sirap
  • 400 g grovt rågmjöl
  • 200 g vetemjöl
  • 40 g jäst
  • smör och mjöl till formen

Gör så här

  1. Dag 1: Mixa frön och salt med stavmixer i cirka 10-20 sekunder. Koka vattnet och häll över. Täck över med plast och låt vila till nästa dag.
  2. Dag 2: Blanda fröblandningen med kaffe, sirap, mjöl och jäst i maskin cirka 30 minuter. Låt sedan vila i bunken cirka 60 minuter under en ren bakduk.
  3. Smöra och mjöla en eller flera avlånga formar och fyll dem till två tredjedelar med degen. Mjöla ovanpå och platta till. Låt stå 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
  4. Smöra en plåt och lägg formen upp och ner på formen. Lägg på tyngder, till exempel tegelstenar eller betongblock. Sätt in i ugnen i 250 grader, spraya plåten direkt med vatten och sänk ugnsvärmen till 200 grader.
  5. Beroende på hur stor formen är kan det behövas 60-90 minuter i ugnen. Ta ut pumpernickeln ur formen och slå in brödet i plastfilm på en gång. Låt stå minst ett dygn.