Johans pepparkakor

Johan Sörberg

Johans pepparkakor

10 ingredienser

Ingen jul utan pepparkakor!

Ingredienser

portioner
  • 300 g smör (eller margarin)
  • 5 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap (eller mörk sirap)
  • 1 msk malen ingefära
  • 2 msk malen kanel
  • 1 msk malda nejlika
  • 2 tsk kardemummakärnor, stötta
  • 1 msk bikarbonat
  • 2 dl vatten
  • 1,5 l vetemjöl [ca 900 g]

Gör så här

  1. Rör rumsvarmt fett, socker och sirap smidigt. Rör först ner kryddorna och bikarbonaten, sedan vattnet och sist det mesta av mjölet. Använd gärna matberedare, men gör bara 1/2 sats i taget. Tillsätt allt från början, fettet kylskåpskallt och skuret i bitar. Arbeta in resten av mjölet på bakbordet. Låt degen ligga övertäckt i kylskåp minst 1 dygn. Tag fram en bit av degen i taget. Arbeta den smidig och kavla den tunt. Tag ut kakor med mått och lägg dem på kalla plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Grädda i 200-225 grader i mitten av ugnen 4-5 min.
  2. Satsen räcker till ca 300 pepparkakor.