Vit glöggtårta

Du behöver

glöggmousse:

  • 350 g vit (Snälleröds) glögg
  • 200 g äggula
  • 7 st gelatinblad
  • 30 g citronsaft
  • 450 g italiensk maräng
  • 1000 g vispad grädde

Bottnar:

  • 230 g mörk choklad
  • 240 g smör
  • 400 g råsocker
  • 200 g ägg
  • 240 g vetemjöl
  • 300 g rostad och grovhackad mandel
  • italiensk maräng:
  • 270 g socker
  • 90 g vatten
  • 150 g äggvita
  • 30 g socker

Gör så här

  1. Receptet blir två tårtor.
  2. Italiensk maräng:
  3. Koka socker och vatten till 124 grader. Vispa äggvita och socker. Häll ner den varma sockerlagen. Vispa snabbt i en minut och därefter på låg hastighet tills marängen blir kall.
  4. Glöggmousse:
  5. Sjud upp glögg och äggula till 85 grader och låt svalna. Blötlägg gelatinbladen i 10 minuter så de smälter. Blanda i citronsaften i gelatinet och vänd ner i glöggblandningen. Blanda ner marängen som gjorts separat. Vispa sist ner grädden.
  6. Bottnar:
  7. Smält chokladen till 50 grader. Blanda med resten av ingredienserna och stryk ut i tårtringar. Baka i 220 grader i ca 10-15 minuter. Bottnarna ska vara halvbakade i mitten. Lägg en botten i en tårtring och fyll upp med moussen. låt stelna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept