Vit choklad a la Malta

4

Du behöver

  • 1 dl långkornigt ris
  • 2 l vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • apelsinskal
  • citronskal
  • 0,5 kanelstång
  • 100 g vit choklad
  • 100 g skållad och skalad mandel
  • 3 skivor kavring (eller vörtbröd)
  • 25 g smör
  • 25 g honung
  • 200 g frysta hallon
  • 15 kungen av Danmark-karameller
  • 1 gelatinblad

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Häll av det och spola med kallt vatten. Låt det rinna av ordentligt. Koka upp vispgrädde, vaniljstång, apelsinskal, citronskal och kanelstång. Sila det över chokladen och finhackad mandel i en bunke. Blanda tills chokladen smälter och kyl ner blandningen (gärna över natten i kylskåp). Vispa den smaksatta chokladgrädden lätt och blanda den med det kalla riset. Skär bort kanterna på brödet och skär det i kuber. Smält honung och smör i en panna och stek brödet i blandningen tills det blir lite knaprigt. Kyl. Fördela brödet i 4 glas, men spara lite till garnering. Häll rismassan ovanpå brödet, glaset ska vara fyllt ca 3 cm från överkanten. Kyl. Mortla karamellerna och koka därefter upp pulvret med hallonen och mixa. Lägg i det blötlagda gelatinbladet och häll sedan gelen ovanpå det kalla riset. Kyl, och dekorera med brödkuber.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept