Jordgubbsparfait

Jordgubbsparfait
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Jordgubbsparfait

8 ingredienser

3h 25 min

En enklare variant av glass som kan göras utan maskin.

Parfait är en form av glass med mycket grädde. Parfait ska frysas stillastående, till skillnad från annan glass som skall frysas under omrörning. Ordet parfait kommer från franskan, och betyder perfekt.

Ingredienser

portioner
  • 300 g jordgubbar, finmixade
  • 150 g italiensk maräng
  • 350 g löst vispad grädde
  • 0,5 dl kokos

Italiensk maräng:

  • 300 g strösocker
  • 100 g vatten
  • 150 g äggvita
  • 30 g strösocker

Gör så här

  1. Italiensk maräng: Koka upp den första mängden socker med vattnet till 120-125 grader. Börja vispa när sockerlagen är 110-115 grader.
  2. Vispa äggvita och socker hårt i en matberedare eller med en elvisp.
  3. Ställ in vispen på lägsta växel och häll ner den kokande sockerlagen i en stråle.
  4. Vispa därefter snabbt i någon minut och låt sedan gå på låg växel igen tills marängen blir kall.
  5. Mixa jordgubbarna och blanda dem med den italienska marängen. Vispa grädden löst och blanda ner den. Frys glassmeten i önskad form.
  6. Rosta kokos i en torr stekpanna och servera till.