Glace au four med mandelspån

Glace au four
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Glace au four med mandelspån

9 ingredienser

30 min

Den här klassikern är lite pysslig att göra men imponerar garanterat på middagsgästerna.

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor sockerkaka
  • 6 kakor (t ex digestive eller maryland)
  • 100 g mörk choklad
  • 0,5 dl grädde (mjölk eller fruktjuice)
  • 1 msk rom (eller cointreau)
  • 0,5 förp glass
  • 3 äggvitor
  • 3,3 dl florsocker
  • mandelspån, till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader grillvärme.
  2. Dela chokladen i mindre bitar och lägg den i en skål.
  3. Sätt skålen över en kastrull med hett vatten och rör om tills den smält.
  4. Strö över lite mandel och ställ in formarna i den övre delen av ugnen i cirka 5 minuter. Passa noga, det går rätt fort.
  5. Pensla kakorna med chokladen på båda sidor och kyl ner.
  6. Bryt sockerkakan i mindre bitar och lägg ner i ugnsfasta portionsformar.
  7. Blanda spriten med den övriga vätskan och droppa över sockerkakan.
  8. Vispa vitan med lite socker och häll ner resten av sockret efter hand. Vispa tills det blir till maräng.
  9. Skiva eller skopa glassen över sockerkakan och krossa kakorna över glassen.
  10. Täck allt med maräng. Det är viktigt att all glass och även sidorna är täckta av marängsmet.
  11. Strö över lite mandel och ställ in formen i den övre delen av ugnen i cirka 5 minuter. Passa noga, det går fort!
  12. Ta ut formen när marängsmeten fått fin färg.