Kanel- och kardemummasnäckor

Du behöver

  • 1 Grundsats vetedeg (se särskilt recept)
  • smör
  • strösocker
  • Kardemumma/kanel
  • Eventuellt pärlsocker

Gör så här

  1. Receptet är hämtat från Johan Sörbergs bok "Riddarbageriets söta".
  2. Gör så här:
  3. Kavla ut vetebrödsdegen så att den blir ca 3 mm tjock och 30 cm bred. (Degen kan komma att bli ganska lång, så se till att du får plats att kavla ut den ordentligt.)
  4. Bred ut rikligt med mjukt smör över hela degstycket.
  5. Strö över socker och kardemumma/ kanel.
  6. Här är sparsamhet ingen dygd.
  7. Rulla ihop degen. Spänn den hela tiden under upprullningen. Annars blir degen för tjock.
  8. Lägg degrullen med skarven neråt och skär den i bitar om ca 60 gram. (Det ska bli ca 25 bullar.)
  9. Vänd bullen så att en av snittytorna kommer upp, lägg den sedan i en pappform.
  10. Lägg formarna på en plåt med bakpapper.
  11. Jäs under en kartong i ca 60 minuter.
  12. Snäckorna ska växa till dubbel storlek.
  13. Sätt ugnen på 230 grader.
  14. Pensla försiktigt med äggstrykning.
  15. Till kardemummasnäckor: strö över socker och kardemumma.
  16. Till kanelsnäckor: strö över pärlsocker.
  17. Baka av dem i ca 6 minuter. De ska vara ljusa.
  18. Att tänka på:
  19. Om du inte använder formar blir bullarna torra.
  20. Smöret och fyllningen rinner nämligen ut.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept