Fikon med portvinssås

4

Du behöver

  • 100 g valnötter
  • 50 g mörkt muscavadosocker
  • 50 g portvin
  • 200 g vispgrädde
  • skal av 0.25 citron
  • 100 g pepparkakor
  • 50 g rouqefourtost
  • 150 g grekisk yoghurt
  • 4 färska fikon
  • smält smör
  • socker

Gör så här

  1. Skala citronen med skalkniv så det blir stora bitar. Koka valnötter, muscavado, portvin, vispgrädde och citronskal ca 5 minuter. Ta bort citronskalet och koka ytterligare någon minut. Sila. Mixa ner pepparkakorna till pulver. Blanda rouqefourtosten med yoghurten.
  2. Pensla fikonen med smält smör och strö över lite socker. Skär ett kryss uppifrån i varje och sätt in i ugnen på 220 grader i 5-8 minuter. Fördela de kokta valnötterna på fyra tallrikar. Tryck lätt på fikonen (som bakpotatis) så att man kan se fruktköttet. Ställ dem på valnötterna. Pressa lite citronsaft i fikonen och strö i pepparkakspulvret. Servera med portvinssåsen och rouqefourtkrämen.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept