Vinhandlarens glögg

8

Du behöver

  • 1 flaska fylligt rött spanskt vin
  • 3 dl halvsöt sherry
  • 3,5 dl konjak
  • 3 dl socker
  • 1 st vaniljstång
  • 2 st bittermandlar
  • 1 dl russin
  • 6 st kardemummakärnor
  • 1 st kanelstång

Gör så här

  1. Ta ut kärnorna ur kardemummans frökapslar och skär itu vaniljstången. Lägg kryddor och russin i 1/2 dl konjak och låt stå och dra övertäckt i två dygn. Smält sockret i lite kokande vatten. Blanda vin och konjak och tillsätt sockret och kryddblandningen. Värm glöggen och sila ifrån kryddorna. Om så önskas kan blandningen brännas av med en tändsticka. Servera glöggen het.
  2. Glöggrecept i fri tolkning ur en okänd vinhandlarfirmas ”Recept- och förskärningsbok år 1897”. Receptet är typiskt för den glögg som vinhandlarna tillredde och buteljerade under 1800-talets slut och i början av 1900-talet. Receptet finns i Stiftelsen Vin & Sprithistoriska Museets samlingar i Stockholm.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept